Sengen er det vigtigste møbel i dit hjem!

Sengemarkedet bugner med springmadrasser, boxmadrasser og elevationssenge: Hvad skal du vælge?

Når det kommer til valget af din fremtidige seng og madras, er det vigtigt, at du tænker grundigt over, hvad der mon passer bedst til dig, din krop og dit behov. Det er nemlig helt individuelt, og kun du kan mærke, hvad der er det rigtige. Vælg fornuftigt for du bruger faktisk rigtig mange af døgnets timer liggende i din seng. Er du én af dem, som nærmest pruster og tager sig til hovedet, fordi sengemarkedet kan virke som lidt af et gedemarked, der er svært at navigere rundt i? Så er du nok ikke den eneste. I denne artikel kan du heldigvis få et indblik i nogle af de typer senge og madrasser, der findes på markedet. Forhåbentligt kan du dermed blive lidt klogere på, hvad du skal kigge efter.

Dine behov skal dækkes

Få først og fremmest et overblik over, hvilke behov både seng og madras skal kunne dække for dig. Det kan her være en god idé at overveje følgende, inden du bestiller din seng online eller taster sengeforretningernes adresser ind på GPS’en:
  •      Hvor bred skal sengen og madrassen være?
  •      Hvilken type madras er jeg på udkig efter? Fx skum-, spring- eller boxmadras?
  •      Ønsker jeg en blød eller fast madras?
  •      Ønsker jeg en topmadras for ekstra støtte?
  •      Sover du sammen med en partner? Hvis ja, bør du overveje om I skal have en todelt madras, hvis I har forskellige præferencer.
  •      Er der særlige forhold, du bør være opmærksom på, når du leder efter en ny madras? Døjer du fx med ryg- eller nakkeproblemer, bør du være opmærksom på at vælge en seng og madras, der passer godt til netop dette.

Elevationssengen til dig med flere ønsker

Har du blandt andet noteret ryg- og/eller nakkeproblemer ved sidstnævnte overvejelse? Vågner du op og må strække kroppen mere end normalt? Har du vedvarende smerter i løbet af dagen? Måske du endda vågner op i løbet af natten, fordi ryg eller nakke er til gene for din nattesøvn. Der kan være flere årsager, men kan du nikke genkendende til nogle af disse ting, kan du med fordel kigge nærmere på en elevationsseng – Måske særligt en bedst-i-test elevationsseng. Elevationssengen kan nemlig potentielt være en rigtig god løsning til dig, der døjer med ryg- og nakkeproblemer. For en elevationsseng kan indstilles til præcis den position, du ønsker. Måske du gerne vil hæve ryggen lidt? Eller måske fodenden efter en lang arbejdsdag? Det bestemmer du helt selv. Bemærk, at der naturligvis kan være mange årsager til ovenstående skavanker. Derfor er der heller ikke nogen garanti for, at en elevationsseng er løsningen for lige netop dig. Er du i tvivl så konsulter eventuelt din læge. Det eneste der kan garanteres er nemlig, at du kan indstille sengen i mange forskellige positioner, men hvis der ikke er et problem for dig i denne henseende, gør din seng ikke nødvendigvis den store forskel. Omvendt er elevationssengen nu heller ikke kun værd at overveje ved ryg- og nakkesmerter. Den smarte seng kunne også være et godt valg til dig, som fx ser meget tv i soveværelset, ofte sidder med computeren og arbejder – Eller til dig der godt kan lide at læse en god bog i siddende position.

Forskellen på skum-, spring- og boxmadrassen

Rigtig mange kan gruble over forskellen på en skum-, spring- og boxmadras. Udadtil kan de nemlig virke ret så ens, men faktisk er de nu ret så forskellige. Boxmadrassen er en madras, som er placeret på en fast ramme. Det betyder, at du lynhurtigt kan installere meder eller ben på den – Og vupti, du har nu en komplet seng. Dette betyder, at en boxmadras er en ret ligetil løsning, som også – i mange tilfælde – er relativt prisvenlig. Springmadrassen er et af de populæreste valg, når det kommer til valg af madrassen, der skal give dig den gode nattesøvn. Madrassen består af fjedre, polstring og betræk – Og langt de fleste springmadrasser har flere komfortzoner, hvis formål er at yde ekstra støtte. En populær type af fjedre til springmadrassen er de såkaldte pocket-fjedre. Dette er fjedre, som er placeret i små lommer, der giver dem en god bevægelsesfrihed. Slutteligt findes der også skummadrasser, som fx er med latex-skum eller memory-skum. Sidstnævnte former sig efter din krop, hvilket øger komforten og kan forbedre din søvn. Alt efter hvilken type skum du vælger, har de forskellige funktioner. Dette kan du sikkert få nærmere sparring om med en medarbejder i en senge-shop.

Hold øje med prøveperioder

Mange sengeforhandlere tilbyder i dag længere prøveperioder: Fx op til 100 nætter. Dette betyder, at du kan få sengen hjem og teste den af gennem længere tid ifmb. dit køb. Dette kan være en stor fordel. Det kan nemlig være svært at vurdere, om en given seng passer perfekt til dig ud fra den korte tid, du har til rådighed i en butik. Hold derfor øje med hvilke betingelser der gives for at prøve sengen af. God jagt!