AM og PM – hvad betyder de og hvordan kender man forskel?

Tid er noget, vi konstant forholder os til. Vi tjekker klokken på vores armbåndsure og mobiltelefoner. Vi laver aftaler på bestemte klokkesIæt, ligesom vi spiser, sover, arbejder og holder fri på bestemte tidspunkter. Så opdelingen af døgnet i timer er i høj grad med til at strukturere vores liv. Der findes 2 forskellige tidssystemer: 12 timers uret og 24 timers uret, som vil blive gennemgået her.

Hvad betyder AM og PM?

I Danmark benytter vi 24 timers uret til tidsangivelser, men når man fx rejser til engelsktalende lande, så vil man opleve, at man i stedet anvender 12 timers uret. Det gør man ved at anvende de latinske betegnelser AM (ante meridiem) og PM (post meridiem). Mange anvender desuden angloficeringen AM (after-midnight) og PM (past mid-day). Klokken 12 middag kaldes for 12 noon, og klokken 12 midnat kaldes for 12 midnight. Uanset om man rejser på ferie eller forretningsrejse, så er det vigtigt, at man har styr på tiden. Hvis man skal checke ind på et hotel eller til et forretningsmøde, så er det vigtigt, at man kender klokken det lokale sted. Så man bør undersøge på forhånd, om det pågældende land anvender 24 timers eller 12 timers uret. På den måde kan man undgå misforståelser omkring tid.

Hvad er forskellen på AM og PM?

På et almindeligt analogt ur kører viserne 2 gange rundt i døgnet. De fleste af os har allerede tidligt fra barnsben lært, at tallene på uret går fra 1-24 i løbet af et døgn. Men på et digitalt ur kan man få vist 12 timers uret. Det vil sige, at man på et digitalt ur vil kunne se timetallene 1-12, som er efterfulgt af enten AM eller PM. Det betyder, at hvis klokken fx er 4.30 AM, så er den halv fem om morgenen, og hvis klokken er 4.30 PM, så er den halv fem om eftermiddagen. Hvis man ikke er vant til det, så kan det godt være, at man lige skal øve sig lidt, før man kan anvende tidsangivelserne AM og PM.

Hvordan husker man nemt forskellen?

For nogle kan det være en udfordring af huske forskellen på AM og PM. Hvis man er vant til 24 timers uret, så kan det være lidt forvirrende at skulle til at anvende 12 timers uret i stedet for. Men det er dog noget enhver kan lære, hvis blot man bruger lidt tid på at sætte sig ind i det. Det er som med så meget andet, at når først man har knækket koden og forstået det, så er det egentlig nemt nok.

Hvilken huskeregel kan man bruge?

Der findes to huskeregler, som kan gøre det lidt nemmere. Den første huskeregel er, at AM betyder af madrassen (altså at man står op), og PM betyder på madrassen (at man er på vej i seng). Den anden huskeregel man kan bruge er, at AM betyder After Midnight, og at PM betyder Past Mid-day. Man skal også huske, at klokken 12 middag og klokken 12 midnat hedder henholdsvis 12 noon og 12 midnight. Så man kan altså ikke sige: 12 am  eller 12 pm.

AM PM omregner

Hvis man stadig synes, det virker forvirrende, så kan man få hjælp til at omregne tiden. En AM PM omregner er en tabel, som viser, hvordan man omregner 24 timer til 12 timer. Man kan fx finde en AM PM omregner online, hvis man lynhurtigt vil vide, hvad klokken er i et af de engelsksprogede lande, som anvender betegnelserne AM og PM.

Hvorfor bruger nogen AM/PM?

12 timers uret blev opfundet af egypterne, og siden anvendt af romerne og over resten af verden. I 1400-tallet blevet det mekaniske ur opfundet, og her anvendte man 24 timers uret, som var inspireret af astronomiske ure. Militæret anvender også 24 timers uret, som er standard-systemet, der viser døgnets timer fra 1-24. Mange lande, herunder de skandinaviske lande, anvender 24 timers uret.

Hvem bruger AM PM?

AM og PM anvendes især i den engelsksprogede verden dvs lande som USA, Canada, New Zealand og Storbritannien. Tidligere britiske kolonier anvender også 12 timers uret. Alle, der rejser til disse lande, har derfor brug for at kende til 12 timers uret, uanset om man rejser i sin fritid eller om man er på en forretningsrejse. Der er også nogle lande i Europa og Latinamerika, som anvender 12 timers uret i talesprog, og 24 timers uret, når de udtrykker sig på skrift. Så det er faktisk en fordel at kende til både 12 og 24 timers uret, når man som moderne menneske bevæger sig rundt i verden. For så kan man nemt gøre brug af begge dele alt efter behov. Og med hjælp fra de ovennævnte huskeregler eller en AM PM omregner, så bliver det meget nemmere at få styr på tiden, uanset hvilken tidszone eller land man befinder sig i.