Har du modtaget en betalingsopfordring og er du i tvivl om hvordan du skal håndtere det, så skal du vide, at du ikke er alene. Der findes mange økonomiske begreber, og det er mere end svært at holde styr på dem alle sammen, når man blot er almindelig dødelig, uden en lang økonomisk uddannelse. En betalingsopfordring skal ses som en advarsel i den alvorlige ende, hvor der f.eks. er tale om ubetalt gæld, inden sagen sendes videre til inkasso. Det er derfor vigtigt at tage de korrekte skridt, hvis man vil undgå at det går så vidt. Men hvad gør man f.eks. hvis man ikke er i stand til at betale og hvis man er, hvilke skridt er så de rigtige at tage? Tiden er afgørende, for hvis man ikke når at gøre noget ved det i tide, vil inkasso være det næste skridt. Besøg besterefinansiering.no/betalingsoppfordring/ for mere information.
Hvornår får man en betalingsopfordring?
En betalingsopfordring kommer ikke bare ud af det blå og uden grund. Før en virksomhed lovligt kan sende en opfordring, skal der være taget specifikke skridt i rette rækkefølge. Det hele starter med en regning, der har en betalingsfrist. Denne dato er vigtig, for hvis den overskrides, begynder en proces, der i sidste ende er den, der kan føre til en inkassosag.
Betalingsfristen skal være tydeligt anført på regningen eller fakturaen, og den skal naturligvis være overskredet. Der må med andre ord ikke herske nogen som helst tvivl om, hvornår beløbet senest skulle være betalt. Når fristen er overskredet, har kreditor ret til at sende en rykker, faktisk hele tre rykkere, hvor den sidste så er den, der varsler om inkasso. Hver rykker bliver typisk pålagt 100 kr. i gebyr, så lad være med at ignorere dem. Det koster.
Man kan i princippet sende opfordringen allerede dagen efter, at fristen er overskredet, så længe alle gældende betingelser er opfyldt. For virksomheden gælder det om, at kunne dokumentere det hele. I øvrigt skal der også være tale om en ubestridt gæld, hvilket i sin enkelthed betyder, at der ikke må være indsigelser mod gælden, fra skyldnerens side. Med andre ord, så skal skyldner anerkende og sige ja til, at der er tale om det rette beløb.
Er der en tvist omkring en regning eller beløbet på en regning, så kan sagen ikke behandles som en normal inkassosag og virksomheden kan dermed heller ikke sende en opfordring, da indsigelsen først skal behandles af den til formålet udpegede instans. En betalingsopfordring kan altså først sendes, når betalingsfristen er overskredet, beløbet er er anerkendt af skyldner, og når kreditor kan dokumentere sit krav.
Sådan undgår man en betalingsopfordring og inkassosag
Det oplagte svar på dette spørgsmål er selvfølgelig: “Betal til tiden”. Hvis en regning eller en gæld bliver betalt inden for den aftalte frist, så slipper man for al balladen med opfordringer og rykkere. Det er dog ikke altid så sort-hvidt. Nogle er ikke i økonomiske problemer, fordi viljen til at betale mangler, men fordi økonomien er for stram eller fordi man mister overblikket over sin økonomi, eller fordi noget uforudset rammer en.
Hvis man af den ene eller anden grund ikke kan overholde en betalingsfrist, så handler det om at reagere og om at gøre det hurtigt. Jo hurtigere man tager fat i kreditor, jo større sandsynlighed er der også, for at det det er muligt at komme til en fælles løsning. Hvis man udskyder det eller helt prøver at ignorere det, vil de fleste muligheder være væk, når man først når det til punkt, hvor en betalingsopfordring og efterfølgende rykkere sendes ud.
Mange kreditorer er mere fleksible, end mange tror, så længe man er åben og ærlig, og reagerer i tide. De fleste har nemlig forståelse for, at der kan ske uforudsete ting, der gør, at man i en kortere eller længere periode, ikke er i stand til at betale sine regninger eller betale af på sin gæld, hvad end der er tale om gamle lån eller kreditkort. Det vigtigste er, at man ikke ignorerer kreditor og håber på de går væk af sig selv. Det gør de nemlig næsten aldrig.
Sådan håndterer man en eventuel inkassosag
Hvis det hele glipper, uanset hvad årsagen er, og man bliver sendt til indrivelse ved inkasso, så gælder det også her om, at håndtere det hele på den rette måde. Det kan føles som om at alt håb allerede er ude, når man modtager beskeden om at man er blevet sendt til inkasso, men det er faktisk ikke så slemt, som de fleste frygter. Det er langt fra en god ting og noget man skal tage med et skuldertræk, men en situation man skal tage alvorligt.
Inden man gør noget som helst andet, så skal man sætte sig ind i kravet, helt ned i detaljen. Det skyldige beløb, renter og eventuelle pålagte gebyrer. Der kan være fejl i kravet og hvis det er tilfældet, er det noget man skal gøre opmærksom på så hurtigt som muligt. Det er vigtigt at man er klar over hvad man siger ja til eller skriver under på, på samme måde som hvis man optager et lån. Tid er afgørende her og er der fejl, skal man reagere hurtigt.
Hvis kravet ser ud til at være korrekt, så kan man enten betale beløbet her og nu, men der kan være situationer, hvor det ikke er muligt. Hvis man ikke har mulighed for at betale det fulde beløb, skal man tage kontakt til inkassofirmaet og forklare dem hvordan ens situation hænger sammen, så man på den måde kan komme frem til en betalingsløsning, hvilket oftest vil være, at oprette en afbetalingsordning, hvor man betaler et beløb hver måned.
Hvis økonomien virkelig er stram og selv en afbetalingsordning vil gøre ondt, så må man aldrig bare ignorere et inkassokrav. Det hjælper ikke noget, at stikke hovedet i sandet, for uanset hvor længe man gør det, så vil kravet stadig være der, når hovedet kommer op. Betaler man ikke eller tager man ikke kontakt, så vil det næste skridt være, at man modtager en indkaldelse til fogedretten, som så vil afgøre, om der skal tages udlæg løn eller ting.
Tid kan være din bedste ven eller værste fjende
Som vi allerede har været inde på, flere steder i denne artikel, så er tid en afgørende faktor, både når det kommer til at betale ens regninger eller afdrag på gæld, inden man står i en ubehagelig situation med et inkassofirma. Tid er også afgørende i forhold til at få orden i sine sager. Man kan ikke bare lade tiden gå, uden at man gør noget ved sin situation. Hvis man trækker tiden og ignorere en betalingsopfordring eller et inkassobrev, så vil man bare gøre situationen værre. Der er ingen grund til at gøre det værre, når der findes en vej ud.
Det kan godt være, at den vej synes ubehagelig og langtrukken, men vores økonomi er noget der er med os hele livet, og hvis man først er endt i den situation, kan det være utroligt svært at komme ud af den igen. Ender det med en tur i fogedretten, så vil det være noget der kan forfølge en og i sidste ende ødelægge ens drømme for fremtiden, hvis man f.eks. drømmer om at købe et hus eller et andet aktiv, der kræver at man låner pengene.
Hvis man først har været i fogedretten og eventuelt er endt i RKI, så kan det være utroligt svært at få lov at låne penge, selv efter man har betalt sig ud af RKI og fået styr på sine forskellige økonomiske forpligtelser. Derfor bør ens fokus være på ikke at ende i sådan en situation i første omgang. Det kan man gøre på mange måder, men det vigtigste vil altid være, at man betaler sine regninger eller afdrag til tiden og ikke gemmer hovedet i sandet.
Derfor bør man altid have overblik over de forskellige betalingsfrister, ens regninger har, og samtidig bør man have udarbejdet et præcist budget, der indeholder alle faste udgifter, inklusiv afdrag på gæld. Ved at have dette overblik, bliver det noget sværere at misse en betaling, da man hele tiden ved hvor meget man skal betale og endnu vigtigere, hvornår man skal betale. Forberedelse og et godt overblik, kan gøre hele forskellen.